Wedstrijdroeien


Binnen Argo is het wedstrijdroeien dé plek voor de sterkste en meest gedisciplineerde roeiers. Mannen en vrouwen die zich kenmerken door een indrukwekkend doorzettingsvermogen, harde trainingsarbeid en de discipline om dit dag in, dag uit vol te houden. Ze roeien in Argo's beste boten, en worden begeleid door professionele coaches. Al decennia lang komen Argonauten uit voor hun vereniging, zowel in binnen- als buitenland, en met trots vertegenwoordigen zij Argo op het roeiwater.


Eerstejaars

Aan het begin van elk collegejaar starten velen met de selectie voor het wedstrijdroeien. Na een paar maanden blijven er vier ploegen over: de zware mannen, de lichte mannen, de vrouwen en de lichte vrouwen. Binnen deze ploegen bouw je een hechte band op die je de rest van je studententijd met je meedraagt. Iedere ploeg neemt deel aan het eerstejaarsklassement van de KNRB, waarin je het gedurende het seizoen opneemt tegen andere eerstejaars uit heel Nederland. Samen met je ploeg train je ongeveer zeven keer per week, wat ideaal te combineren met je studie en een mooie kans om op beide vlakken het beste uit jezelf te halen.


Middengroepen

Na je eerste jaar wedstrijdroeien ga je verder in je roei carrière in de middengroep. Uniek binnen de topsport is dat roeien een discipline is waarin de weg naar de top realistisch blijft voor studenten. In verschillende kleine boottypes ligt de focus op je persoonlijke ontwikkeling, onder andere op trainingskampen in Duitsland en Spanje. In de vier, twee of skiff zet je als middengroeper de volgende stap door deel te nemen aan het developmentklassement. Daarnaast bieden internationale projecten zoals Minerva, EUC of het FISU (studenten) WK fantastische mogelijkheden om jezelf op het internationale podium te laten zien. 


Wedstrijdsturen

Alle eerstejaars westrijdploegen worden begeleidt door een stuurman- of vrouw. Sturen is meer dan alleen het roer bedienen. Als stuur ben je leider van de boot: jij houdt het overzicht en bepaalt het tempo. Je leest het water, anticipeert op andere boten en neemt razendsnel beslissingen. Tegelijkertijd motiveer je de roeiers, geef je technische aanwijzingen en zorg je dat de boot optimaal loopt. Een goede stuur combineert strategie, communicatie en scherp inzicht en kan zo het verschil maken tussen winnen en verliezen. Het stuurliedengezelschap A.S.G. Tiphys begeleidt nieuwe stuurlieden hierin.

Partners

Sponsors