Een tijdelijke commissie voor een tweede keer doorlopen komt niet vaak in de geschiedenisboeken van Argo voor. Wel is het vaak een mooi, gekoesterde droom door leden die zulk soort commissies hebben gedaan. Doorgewinterde Argonaut Maarten Verbrugge maakt het mee. Na de Sprint commissie van vorig jaar te hebben doorlopen, staat Maarten nu als voorzitter van de 61e Sprint aan het roer.
In de zomer van 2016 schreef Maarten zich gelijk in voor Argo. Na een jaar competitieroeien, raakte hij echter meer geïnteresseerd in alles om het roeien heen, in plaats van het roeien zelf: “Ik startte met coachen en nam deel aan de Competitie Commissie, deze commissie begeleidt de eerstejaars competitieploegen op wedstrijden. In mijn derde jaar was ik daar nog steeds actief en heb ik ook de Damesch TopC4 gecoacht.” Vorig jaar stortte Maarten zich op een andere commissie: de Sprint, waar hij dit jaar opnieuw vereerd is met een plekje in de commissie.
Voor een tweede keer in de Sprint commissie: wie of wat heeft jou over de streep getrokken om deze uitdaging opnieuw aan te gaan?
“Vorig jaar is op vele vlakken ontzettend onbevredigend geweest. De Sprint van het jaar daarvoor (de 60e editie) heeft ontzettend grote stappen gezet door de verhuizing van de Bosbaan naar de Willem-Alexanderbaan te realiseren. Wij wilden dat momentum graag vasthouden. Dat is vorig jaar niet gelukt door de afgelasting, dus motiveerde dat ontzettend om er nog een jaar de schouders onder te zetten. Wat daar ook aan bijgedragen heeft is het feit dat deze situatie, hoe vervelend die ook is, veel creativiteit en innovatie vereist. Dat betekent dat we met zijn allen de bestaande ideeën in een ander jasje moeten steken. Zo is vorig jaar het Pannenkoekendiner, inclusief eetwedstrijd, online gehouden.”
De bittere pil van de afgelaste Sprint van vorig jaar was groot. Het was lastig voorbereiden voor de commissie, omdat in maart 2020 nog niet bekend was wat de maatregelen voor de zomerse Sprint zouden betekenen. “Elke verlenging van maatregelen was een mentale tik” verklaart Maarten. “De uiteindelijke afgelasting was ontzettend balen, maar maakt het des te belangrijker om dit jaar een Sprint neer te zetten die de teleurstelling van vorig jaar ruimschoots goedmaakt. Daar zijn we met zijn zevenen ontzettend op gebrand.”
Hoe hebben jullie het traject voor een nieuwe Sprint commissie in coronatijd ingezet?
“Dit is het eerste jaar (in de recente edities) dat leden achtereenvolgende jaren de Sprint organiseren. Onze secretaris, Sophie Kemme, heeft vorig jaar ook de Sprint gedaan. Het schakelen tussen de twee edities ging gepaard met een paar groeiproblemen, maar we merkten dat er ontzettend veel enthousiaste leden stonden te trappelen om aan deze klus te beginnen. Die positieve en frisse energie heeft ontzettend geholpen om de Sprint van 2020 achter ons te laten en de blik op 2021 te vestigen.”
Iedere Argonaut duimt nu natuurlijk voor een mooie editie van de Argo Sprint. Het is echter niet ondenkbaar dat het weer tot een afgelaste wedstrijd gaat lopen. Maarten probeert de situatie realistisch in te zien: “Vorig jaar in maart leefde in de studentenwereld het idee dat de coronasituatie in mei allemaal misschien wel weer voorbij zou zijn, zodat de tweede helft van het roeiseizoen vrolijk door zou kunnen gaan. Daar zijn we ontzettend met de neus op de feiten gedrukt, dus nu zijn we voorzichtig met dat optimisme. Er zit nog genoeg tijd tussen nu en de wedstrijd op 2 juli: de vaccinaties bieden hoop, maar het blijft afwachten op wat voor termijn er weer echt geroeid kan worden. Dan is een wedstrijd met toeschouwers nog eens een extra stap. Op dit moment zijn we ons op elk scenario aan het voorbereiden, zodat als de dag daar is we het onderste uit de kan kunnen halen, wat dat tegen die tijd ook blijkt te zijn.”
Een boord-aan-boord race met honderden mensen langs de kant is inderdaad het ideaalbeeld. Wat gaan jullie doen als dit niet mogelijk is?
“De mooiste Sprint is uiteraard een Sprint met iedereen langs de kant – huidig leden, Oud-Argonauten, roeiers, coaches – om het laatste wedstrijdweekend goed in te luiden en er een groen feest van te maken. Het is inderdaad niet ondenkbaar dat de kant leeg zal blijven vanwege de coronamaatregelen. Dan is aan ons de uitdaging iedereen alsnog zo goed en kwaad als dat gaat bij de wedstrijd te betrekken. Op het moment zijn wij bijvoorbeeld aan het kijken of we de gebruikelijke media langs de kant kunnen uitbreiden met een livestream, waarmee iedereen alsnog de wedstrijd kan volgen.”
Hebben jullie ook mooie alternatieven in gedachten?
“Net zoals het kan zijn dat de wedstrijd slechts door kan gaan zonder toeschouwers, moeten we ook rekening houden met een scenario waarin de wedstrijd opnieuw niet op de WAB verroeid kan worden. Om ons daarop voor te bereiden oriënteren we ons op mogelijkheden om alsnog een wedstrijd te verzorgen, maar dan op ieders eigen vereniging. Hoe dat er dan precies uit zou gaan zien, is op dit moment voor ons ook nog een vraagteken. Wij begrijpen dat dit voor wedstrijdroeiend Argo en Nederland een ongekend zwaar jaar is geweest. Daarom willen we ook in het geval van een afgelaste Sprint nog kijken of er een mooi evenement opgezet kan worden, iets wat memorabel is en plezier brengt. Als dat lukt zouden wij de Sprint, ondanks dat zij niet zoals normaal verroeid zou zijn, toch als geslaagd beschouwen.”
Net als voorgaande edities van ‘De Argonaut’ vroegen we Maarten wat hij het mooiste aan Argo vindt. Hij antwoordde: “Op Argo is er niet een standaard ‘carrièrepad’ dat iedereen bewandelt. Dat geeft leden de mogelijkheid om volledig zelf uit te zoeken waar zij hun energie en plezier uithalen, en uiteindelijk zichzelf te ontwikkelen. Dat kan boven op de ergometerzolder, achter de bar, aan de bar, in het commissiehok, en ondertussen ook online. Elk uiterste is mogelijk, elke combinatie is mogelijk en alles er tussenin kan ook. Uiteindelijk zorgt dat er voor dat Argo haar leden de leukste plek in Wageningen kan bieden, terwijl de leden hun ontwikkeling toepassen om Argo nóg mooier te maken. Uiteraard is niet alles gericht op verbeteren en ontwikkelen, maar is er genoeg ruimte voor lange avonden vol slap geklets en een biertje. Toch is dat juist vaak het moment dat de beste ideeën ontstaan en geniet ik dan het meest van de sfeer. Wanneer daar zich daar een wild idee ineens ontwikkelt tot een reëel plan, ben ik het trotst om deel uit te mogen maken van deze vereniging.”
Wat betekent Argo voor jou?
“Argo is voor mij de plek waar ik veel van mijn vrienden heb ontmoet. Het is de plek waar ik met volle teugen geniet van het studentenleven. Het is de vereniging waar ik met ontzettend veel plezier nadenk over de organisatie van wat dan ook. Uiteindelijk is dat ook wat ik het meest waardeer van wat ik hier ervaren heb. Dat een stel studenten met een goed idee, een gezonde dosis energie en plezier ontzettend veel voor elkaar kunnen krijgen. Het enige wat je hoeft te doen is er met genoeg mensen over kletsen, en dan vallen de puzzelstukjes vaak vanzelf op de goede plek.”