Het leven staat voor veel studenten nu al een tijdje voor het grootste deel stil. De universiteiten zijn gesloten, sociale contacten moeten online opgezocht worden, en je mag alleen in je eentje sporten buiten het huis. Toch zijn er ook een aantal studenten die in essentiële sectoren werken en gewoon hun werk blijven doen in deze tijden van crisis. Ook zijn er genoeg studenten die zich nu thuis in blijven zetten om anderen te blijven helpen op welke manieren dan ook mogelijk zijn. Vandaag spreken wij een aantal Argonauten die nog aan het werk zijn, of zich inzetten bij initiatieven die problemen dankzij de corona pandemie maatregelen, verhelpen.
De sector met de grootste essentie momenteel is natuurlijk de zorg. Argonauten Elise Eikelboom en Merel van der Kruijssen zijn beiden nog steeds aan het werk in de zorg, wat in deze tijden extra moeilijkheden met zich meebrengt. Merel werkt als zorgassistente en keukenmedewerken in een verzorgingstehuis. “Het is erg lastig om die 1,5 meter afstand te houden tijdens het werken, omdat veel dementerende niet snappen wat het corona virus precies is” zegt Merel. “Er wordt ook meer van ons gevraagd als medewerkers, omdat de mensen geen bezoek meer mogen ontvangen en de andere mensen in het verzorgingstehuis eigenlijk ook minimaal mogen zien” voegt ze toe. Voor haar eigen veiligheid fietst Merel nu naar haar werk, blijft ze op 1.5 meter afstand zoveel ze kan, en wast ze erg vaak haar handen. Merels werk in de zorg is van essentieel belang. “De mensen zijn onrustig nu, zeker nu ze geen bezoek meer mogen ontvangen. Het is belangrijk om samen met ze te eten, spelletjes te doen of te kleuren, hun verhaal aan te horen of zelf een verhaal te vertellen”. Argonaut Elise Eikelboom werkt als room assistent op de afdeling neurologie van het ziekenhuis in Gouda. “Omdat er momenteel speciale corona-afdelingen zijn, wordt onze afdeling drukker met niet-corona patiënten, wat voor extra stress zorgt” vertelt Elise. Ze voegt toe: “Het is ook erg moeilijk om te zien hoe moeilijk patiënten, hun families en verpleegkundigen het hebben. Ik blijf doorwerken omdat ik zelf gezond en fit genoeg ben om te blijven werken, en de patiënten ons nodig hebben.”
De supermarkten hebben ook met verschillende uitdagingen te maken, en er moeten veel maatregelen genomen worden zodat iedereen zijn boodschappen kan blijven doen. Argonaut Wouter Veekamp werkt bij de Albert Heijn in Wageningen. Hij stuurt als teamleider Verkoopklaar de vakkenvuller en kwaliteitmedewerkers aan. “Het afstand houden tijdens het werken in de supermarkt is lastig, klanten komen vaak helaas toch te dichtbij dan toegestaan. Ook is er niet altijd begrip voor het winkelwagentjes-beleid.” “Gelukkig is het werk nu weer terug naar normaal, veel minder lege vakken in vergelijking met het begin van de lockdown” vertelt hij. Maar het werken is voor Wouter gelukkig ook nog een voordeel: “Ik vind het werk een prettige onderbreking van het vele binnen zitten deze dagen, dus ik ben eigenlijk wel blij dat ik door kan blijven werken!”
Argonaut Floris Gerlag werkt in het weekend op de broodafdeling van de Albert Heijn in Eindhoven, en merkt vrijwel hetzelfde als Wouter. “In het begin was het heftig toen iedereen aan het hamsteren was, en met Pasen was het natuurlijk druk, maar nu neemt de drukte af en komen mensen vaak in hun eentje boodschappen doen.” Ook hij merkt dat mensen niet altijd 1,5 meter afstand houden; “Je moet ondanks alles mensen blijven helpen, en daarbij extra goed op die afstand letten”.
Waar ook veel studenten zich nog vrij recent ook mee bezig gehouden hebben, en waar veel scholieren in hun examenjaar zich nu over moeten buigen, is de studiekeuze. Voor sommige Argonauten is dit langer geleden dan voor andere, maar iedereen heeft ooit een keus gemaakt om een studie te gaan volgen in Wageningen. Er is hedendaags een enorm aanbod aan studies, allen met veel mogelijkheden, wat de keuze moeilijk maakt. Goed geïnformeerd zijn is natuurlijk essentieel om een weloverwogen keuze te maken. Maar hoe wordt je goed geïnformeerd als er geen open dagen en meeloopdagen zijn? Daar zijn gelukkig al oplossingen voor bedacht. Bijvoorbeeld, is er de pagina Studenten helpen Scholieren opgezet. Hierop kun je aangeven of je studiehulp wil krijgen of wil geven. Deze site koppelt scholieren aan studenten die bijles kunnen geven. Op de Instagrampagina Studenten voor Scholieren kunnen studenten een bericht sturen met informatie over hun studie, en worden alle studies op het account gepubliceerd, en worden de desbetreffende studenten hier in getagd zodat zij vragen kunnen beantwoorden van scholieren over hun eigen studie. Argonaut Saskia Aartsen staat al op de Instagrampagina met haar studie Soil, Water, Atmosphere. “Dit is een vrij makkelijke manieren om scholieren te helpen, je stuurt simpelweg een privébericht met wat jij leuk vind aan je studie, en kunt zo je steentje bijdragen!” vertelt Saskia. Mocht jij scholieren willen helpen met hun studiekeuze of hun tentamens, check dan zeker even de hierbovengenoemde pagina’s!
Maar je medemens helpen in deze rare tijden kan natuurlijk ook heel simpel zijn. Boodschappen doen voor je grootouders of buren die op leeftijd zijn, of een kaartje sturen of bellen naar ouderen die nu weinig sociale contacten hebben; met een relatief klein gebaar kun je al gauw veel betekenen voor iemand!