De lenteperiode is inmiddels in volle gang en dus een mooi moment om terug te blikken op onze Argonaut van de maand mei. De lente is een tijd van ontwikkeling en zelfontplooiing, en deze man is een schoolvoorbeeld van hoe je je kan ontwikkelen op Argo. Na ooit begonnen te zijn als knor, is hij jaren later een gerespecteerd Argonaut met een zeer mooie staat van dienst. In deze editie van de Argonaut van de maand spreken we dan ook met de enige échte Thijs Vlonk.
Thijs is geboren en getogen in Delft. Daar heeft hij een jaar gestudeerd en geroeid bij Proteus. Dat was het uiteraard allemaal net niet en dus besloot hij op zoek te gaan naar een andere plek. Hij wilde liever niet naar een grote stad en zodoende werd ons mooie Wageningen zijn nieuwe bestemming. In zijn eerste jaar hier is hij gelijk bij Argo gekomen, want hij wilde graag blijven roeien. Roeien was hem destijds door zijn ouders aangeraden, omdat hij in zijn vroegere jaren als voetballer vaak geblesseerd was. Met roeien zou dat wel beter gaan. Thijs zijn roei carrière komen we later in dit gesprek op terug.
Thijs is vaak op de W.S.R. te vinden. Hij is momenteel coach van EJD en dus is hij soms bijna dagelijks aanwezig om te coachen. Verder heeft hij ook eens in de twee weken een coach vergadering en gaat hij regelmatig naar de NasCie. Al zit hij daar niet vaak aan tafel, omdat hij dan of aan het vergaderen is of aan het coachen. Hij is dus vrijwel iedere dag op Argo. Hij heeft vooral positieve associaties met Argo. Het is voor hem een heel gezellige plek waar hij altijd heen kan om het leuk te hebben. Deze gezelligheid in combinatie met hard roeien is wat hij het mooiste vindt aan Argo. De ambitie om hard te roeien is wel een belangrijk punt voor hem om naar Argo te blijven gaan. De mentaliteit van Argonauten is dan ook wat Argo als vereniging onderscheidt van de andere Wageningse verenigingen; hier snappen mensen dat sporten soms belangrijker is dan drinken en borrelen. Wel vindt Thijs dat bij andere roeiverenigingen hard roeien soms meer prioriteit heeft en dat we op Argo soms wat ambitieuzer mogen zijn.
In zijn eerste jaar op Argo is Thijs gelijk gaan wedstrijdroeien en werd hij in geselecteerd voor EJZ ‘20. Hij trainde hard, heeft de winterwedstrijden geroeid en, ja hoor, scheurde vervolgens zijn hamstring. Tot zover zijn blessurevrije roei carrière. Nog voordat Corona iedere roeier aan de kant hield, zat Thijs z’n roeiseizoen er al op. Dit alles was enorm zonde, want heel de vereniging was het er wel over eens dat de potentie van zwaar ‘20 heel hoog lag. De top 3 van het klassement stond eigenlijk al wel vast. Thijs is vervolgens in zijn tweede jaar wederom gaan wedstrijdroeien, maar bleef geplaagd door blessures. Een knappe tweede plek op de Sprint was nog een schamel hoogtepunt, maar helaas heeft het daar bij moeten blijven. Voor hem was het mooiste aan die twee jaar het geouwehoer en geklier in de kleedkamers, want tijdens het roeien wordt er natuurlijk niet gepraat. Zijn mooiste herinnering is van de intraining van zwaar ‘20. De hele ploeg was in de WAB gesprongen (dit was een opdracht) en wilde er net weer uit klimmen, toen Victor van Dam als spuit 11 aangelopen kwam: “Oh, ik wist niet dat we dit nu al gingen doen.” Het schijnt dat de heer Van Dam tot op de dag van vandaag nog steeds niet de WAB in is geweest, ondanks dat het sindsdien ieder jaar een intrainings opdracht is voor EJZ om hem in de WAB te gooien. Thijs koestert de positieve verwachting dat de volgende EJZ eindelijk zal slagen in deze opdracht.
Wat moet je nou doen als je wel erg van wedstrijdroeien houdt, maar dat helaas niet zelf meer kan beoefenen? Inderdaad, dan ga je coachen! Thijs heeft inmiddels EJL ‘22 en ‘23 gecoacht, en coacht momenteel dus EJD. In die jaren heeft hij geleerd dat de belangrijkste eigenschap van een coach is dat je er gewoon bent. Aanwezigheid en moeite doen is iets wat roeiers altijd enorm zullen waarderen. Dit jaar heeft hij bij EJD met twee boten te maken en het is belangrijk om beide boten het gevoel te geven dat ze evenveel aandacht krijgen. Dat is soms wel een uitdaging. Hij merkt verder dat er niet echt verschil zit tussen mannen of vrouwen coachen. De dames vragen soms wat meer, maar hij heeft niet het gevoel dat hij op een andere manier moet coachen. Het coachen bevalt hem goed en hij is met inmiddels 11 coachblikken zeker succesvol, maar als hem gevraagd wordt naar de keuze tussen roeien en coachen is het antwoord duidelijk: “Zelf roeien blijft altijd het mooiste!”
Thijs zijn mooiste wedstrijdjaar is niet één waarin hij zelf roeide, maar zijn eerste coachjaar in 2021/2022. Dit was het eerste seizoen dat na Corona volledig kon doorgaan en was ook erg succesvol met een leuk coachkader. Thijs is ook een Argobaby; zijn ouders zijn tijdens hun studententijd ook lid geweest van Argo. Hier wist hij in eerste instantie niets van, omdat het aan de keukentafel thuis alleen over voetbal ging. Tijdens het zware ballen diner in zijn eerste wedstrijdjaar ging een oud-lid op tafel die vertelde over Thijs zijn vader. Hier kwam Thijs er achter dat niet alleen zijn vader, maar ook zijn moeder een bekend lid was van de vereniging. Zijn vader had als bijnaam ‘Supervlonk’. Sinds dat diner staat Thijs zelf bekend als ‘mini Supervlonk’. Ook buiten het verenigingsgebouw is Thijs veel bezig met Argo, zo woont hij op het oudste Argohuis Iolkos. Dit verrijkt zijn ervaring als Argonaut enorm, ook omdat het wedstrijdroeien in iedere vorm wordt begrepen en ondersteund. Het is naar eigen zeggen “een epische plek, je kan altijd uit het raam hangen.”. Thijs was een minder betrokken lid geweest als hij niet op Iolkos had gewoond, naast het feit dat het altijd leuk is om naar andere Argohuizen te gaan voor koffie. Verder heeft Thijs het Lustrumgala ‘22 helpen te organiseren, als penningmeester. Dat was een memorabel gala, waar Argo goed verlies op heeft gedraaid. Roeien is meer Thijs zijn ding, zullen we maar zeggen.
Argo heeft Thijs de afgelopen jaren vooral een leuke sociale kring bezorgd. Vooruitkijkend koestert hij de positieve verwachting dit jaar nog veel coachblikken binnen te halen, iets wat met zijn huidige Damesch ploeg moet gaan lukken. Ook probeert hij dit jaar weer een plekje op de Orca Slot te behalen met zijn lenteploeg. Zijn lenteroeiers probeert hij altijd veel te leren over de sport, om ze in te laten zien hoe leuk roeien is. Zijn tip voor de huidige lenteroeiers: “Als je veel tijd steekt in het roeien, dan kom je er vanzelf achter hoe leuk onze vereniging is.” We kunnen wel stellen dat Thijs al jaren een zeer actieve Argonaut is. Lachend zegt hij dan ook dat, kijkend naar het lijstje van voorgaande Argonauten van de maand, hij wel in dat rijtje past. Voor volgend jaar heeft hij nog geen plannen, maar we hebben het volste vertrouwen dat Thijs nog mooie dingen gaat bereiken op onze vereniging.