Naast de roeiers zit er in de meeste boten ook een klein lichtgewicht: een stuur. Deze persoon levert dan wel geen fysieke bijdrage maar is minstens zo belangrijk als elke roeier in de boot. Wat is de motivatie van stuurtjes op Argo om te sturen? Wat moet je goed kunnen als stuur? Wij vroegen het aan wedstrijdstuur Iris.
Natuurlijk heeft elke roeiploeg een coach. Maar tijdens een wedstrijd komen de motiverende woorden niet meer uit de coach, maar neemt een stuur die coachende rol op zich om de boot als eerste over de eindstreep te laten komen. Iris: “het is belangrijk dat je als stuur de rust bewaard als het er chaotisch aan toe gaat. Dit geldt vooral voor wedstrijden waar alles gelijk op gaat en je ploeg bijna op breken staat. Aan jou als stuur is het dan om kalm te blijven zodat je roeiers niet gestrest raken en dus beter aan de start liggen of hem juist over die andere ploeg heen kunnen trekken om zo die winst te behalen.”
Nu is vaak het idee dat de stuurtjes een beetje buiten de boot vallen. En waarom zou je willen sturen en daarbij verkleumen in de winter als je ook een roeier kan zijn? Een stuur is toch vaak de verbindende factor in een ploeg. Maar daarnaast ook een onderdeel van de ploeg. Iris: “ ik vind het fijn dat ik altijd op mijn dames kon rekenen, ook in minder mooie tijden en dat we elkaar altijd steunden op dit soort momenten.”
Stuurtjes zijn dan wellicht klein van stuk, maar de kreten en de volume van de kreten die uit deze lichtgewichten komen zijn niet mis. De stuur is met deze kreten van zeer groot belang. De stuur geeft het ritme aan, motiveert de ploeg als het net wat minder gaat en schreeuwt de ploeg dan ook letterlijk over de eindstreep.
Toen we aan Iris vroegen wat haar mooiste herinnering van een jaar wedstrijdsturen was antwoordde ze: “Wat er als eerste in mij opkomt is natuurlijk het blik dat we getrokken hebben op de Varsity desondanks de protesten. Dat hebben we die avond vanzelfsprekend uitgebreid gevierd.”
Advies van de stuurtjes: je kan nooit genoeg laagjes aan doen! Daarnaast is sturen volgens Iris een pracht activiteit waarin je in een jaar echt super veel leert over roeien. Maar niet alleen over het roeien zelf, maar je leert ook eigenschappen die buiten het roeien om erg nuttig zijn. Zo heb ik geleerd om gedisciplineerd te plannen. Doordat je bijna iedere dag een training hebt ga je efficiënter om met je tijd en ga je meer vooruit kijken. Daarnaast leer je omgaan met druk en stress.
Heb je interesse in sturen binnen Argo? Laat je horen bij het stuurgezelschap A.S.G. Tiphys. Zij weten alles over sturen en delen de gekste verhalen over trainingen en wedstrijden met elkaar. Ook zorgen zij voor een aantal stuur gerelateerde zaken binnen Argo zoals: de kanaalproeven voor stuurtjes, het stuurlieden-diner en geven zij les over het sturen aan de beginnende stuurlieden via ‘Top-stuur’. Een van de ervaren wedstrijd-stuurtjes is Iris. Ze loopt nu selectie voor haar tweede jaar als wedstrijd stuur.