Wie, ook in deze tijd, vaak op het water roeit of in de kantine rondloopt, is vast weleens de altijd goedlachse technisch coördinator, Arne Hendriks, tegen het lijf gelopen. Inmiddels is hij al aan zijn derde seizoen bij Argo bezig. Maar wat houdt de functie als technisch coördinator eigenlijk in? Wie gaat er schuil achter deze glimlach? En hoe is zijn liefde voor de roeisport ontstaan? Deze maand nam Arne de tijd om op deze vragen in te gaan, wat leidde tot een nieuwe editie van ‘de Argonaut’.
Toen Arne Hendriks in 2009 ging studeren, was er na zijn eerste roeitraining geen twijfel over mogelijk: roeien werd zijn nummer 1 sport. Toen hij in zijn wedstrijdroei-jaar besloot naar een sportstudie over te stappen, zette hij zijn idee om topsporters te helpen om tot actie: “Die keuze kwam voort uit het enthousiasme van topsporters”. Zo bleef Arne intensief bij de roeiwereld betrokken, wat in de zomer van 2018 tot zijn functie als technisch coördinator bij Argo leidde.
Je bent momenteel aan je derde seizoen bij Argo bezig. Hoe ben je in aanraking met de vereniging gekomen?
“Ik ben in 2018 voor het eerst in aanraking gekomen met Argo toen ik een RC-2 cursus vanuit de roeibond heb gegeven. Dat is een erkende opleiding tot Roeicoach 2, om zo beginnende en licht gevorderde roeiers te begeleiden. Aan het einde van dat seizoen kwam de vacature voor een profcoach-positie bij Argo vrij, waar ik toen op gereageerd heb. Mijn enthousiasme werd gewekt door de leuke groep coaches waar ik destijds de cursus aan heb gegeven.”
Wat is jouw rol als technisch coördinator binnen onze vereniging?
“Mijn rol heeft veel verschillende kanten. Enkele daarvan zijn de coachopleiding van competitie-, club- en wedstrijdcoaches en ondersteuning van het bestuur en de andere profcoaches. Sinds dit jaar ben ik ook meer direct betrokken bij het coachen en ondersteunen van de coaches van de Top C4+ ploegen en ook de EJLD (eerstejaars lichte dames) wedstrijdselectie.
Je bent ook profcoach bij roeivereniging D.R.V. Euros. Hoe combineer jij deze twee functies?
“Waar ik vaak de vraag krijg over concurrentie en hoe ik dit dan aanpak, is het voor mij een vanzelfsprekende zaak. Ik zie iedere ploeg en vereniging echt als een apart project die ik zo goed mogelijk wil ondersteunen. Elk moment dat ik of bij Euros of Argo werk, ben ik gefocust om die desbetreffende ploeg of de vereniging verder te helpen: Daarin maak ik dus een eerlijke verdeling van mijn uren tussen beide verenigingen.”
In welke opzichten verschillen Euros en Argo met elkaar? En wat zijn overeenkomsten?
“Het grootste verschil is de grootte van de verenigingen. Argo heeft een stuk meer actieve leden en heeft daardoor ook grotere competitie-, club- en wedstrijdsecties. Verder hebben beide verenigingen de randvoorwaarden erg goed op orde en hangt er zowel bij Euros als Argo een prettige sfeer.”
Zoals het er nu voor staat, vinden er voorlopig nog geen nationale wedstrijden plaats. Met de virtuele WinterWedstrijden van afgelopen weekend en de uitgestelde wedstrijden van maart en de Varsity, duimt heel roeiend Nederland voor perspectief. Hoe ga jij om met het afgelaste seizoen van vorig jaar en de uitgestelde wedstrijden van dit jaar?
“Dat is wel een grote nieuwe uitdaging geweest waar ik met het bestuur en de andere profcoaches veel over heb nagedacht. Het was en is een gebeurtenis wat nog nooit eerder is voorgekomen, dus moesten er nieuwe plannen worden gemaakt. Hierin lag de focus op dat we Argo zo goed mogelijk draaiende probeerde te houden en wij zo veel mogelijk ondersteuning (op afstand) probeerden te geven. We willen dat de leden van Argo nog zo veel mogelijk verbondenheid kunnen ervaren in een tijd waar eenzaamheid, verveling en depressie op de loer ligt.”
Heb jij vertrouwen in een (alternatief) seizoen of wedstrijden voor (wedstrijd)roeiend Nederland?
“Ik weet dat er al vergevorderde plannen zijn voor wedstrijdvormen vanuit de roeibond en andere verenigingen voor wanneer er versoepelingen mogelijk zijn. Het lastige is de onzekerheid wanneer deze versoepelingen kunnen komen. Al met al ben ik wel positief in de vooruitzichten dat er, in welke vorm dan ook, een alternatief gaat komen.”
Aan iedere Argonaut vragen we: wat vind je het mooiste aan Argo?
“Ik vind het doorzettingsvermogen en de productiviteit van Argonauten echt super! Niet alleen met trainen, maar ook met het organiseren van borrels, etentjes en andere activiteiten. Ik zie bij Argo dat er op alle fronten dingen gewoon aangepakt worden. Stilstaan is geen optie. Daar mag je als Argonaut trots op zijn!”
Wat betekent Argo voor jou?
“Argo is een vereniging waar ik mij direct thuis voelde als prof door de openheid en welwillendheid van de vereniging. Als er iets moet gebeuren, gebeurt dat ook. Daarnaast is er altijd ruimte voor overleg en input.”