Materiaal

Boot
Hier roei je in. De vloot van Argo bestaat voornamelijk uit kuntstof boten. Boten deel je onder naar het type boot (C, gladde), het aantal personen waarmee je roeit (skiff, twee, vier of acht), of er met of zonder stuurtje gevaren wordt (+ betekend met stuur, – betekend zonder stuur) of dat er gesculled wordt (x achter het nummer). Eerstejaars roeien voornamelijk in C4+ of 8+.

Paal
Hier roei je mee. Argonauten roeien niet met riemen maar met palen. Er is verschil tussen bakboord en stuurboord palen. De eerste hebben een rood etiket, de tweede een groen etiket. Het dragen van palen doe je altijd met de bladen naar voren, waarbij de bolling aan de onderkant zit, en de hendels naar achter, om schade te voorkomen.

Hendels
Dit is het houten (of kunstof) gedeelte van de paal en dit heb je vast tijdens het roeien.

Blad
Dit is het uiterste gedeelte van de paal dat het water raakt. Dit is voor Argo wit met twee groene strepen op het uiteinde. Het draaien van het blad heet klippen.

Dol
Hierdoor zit de paal tijdens het roeien. De dol zit weer aan de rigger vast. Zorg altijd dat de dol goed dicht is tijdens het roeien en tijdens het tillen van de boot.

Rigger
De rigger is de metalen driehoek die de dol met de kunstof boot verbindt.

Duwstang
De duwstang is onderdeel van de rigger, dit verbind de dol weer met de boot om de driehoeksconstructie compleet te maken.

Spant
Dit is een balk die dwars over de boot loopt. Hiermee leg je de boot in het water en haal je haar er ook weer mee uit.

Singels
Hierin leg je de boot bij het aan- en afriggeren. Een singel is een standaard met een doek waar de boot in ligt.

Schragen
Deze gebruik je bij het schoonmaken van de boot na een training. Een schraag is een stevige standaard waar de boot ondersteboven op ligt.

Tien-Dertien
Dit is een essentieel gereedschap voor elke Argonaut. Deze sleutel heeft zowel grootte 10 als 13, waarmee alle bouten op de boot los en vast gedraaid kunnen worden. Dit heb je nodig bij het aan- en afriggeren van de boot. Doorgaans kun je bij de MateriaalCommissaris II of CompetitieCommissaris een Tien-Dertien (10-13) voor een scherp prijsje kopen.

Botenwagen
De grote aanhanger waarop de boten naar wedstrijden en trainingsweekenden worden vervoerd.

Acties

Afriggeren
Het aftuigen van de boot voor transport naar wedstrijden. Om de boten te kunnen transporteren moeten alle riggers en duwstangen van de boot af, bankjes los en roertjes los. Riggers en duwstangen moeten aan elkaar gebonden worden met touw, en samen met de bankjes en het roer in de botenwagen. Roertouwtje moet vastgeknoopt worden.

Aanriggeren
Het optuigen van de boot voor de wedstrijd of bij terugkomst op argo na een wedstrijd. Nu moeten alle riggers, duwstangen, bankjes en roertjes weer op de boten gemonteerd worden.

Roeiterminologie

Bakboord
Vanuit de stuur gezien aan de linkerkant van de boot. Een bakboordroeier heeft het blad dus rechts van zich.

Stuurboord
Vanuit de stuur gezien aan de rechterkant van de boot. Een stuurboord roeier heeft het blad dus links van zich.

Slagen
Vanuit de stuur gezien de voorste roeiers (nummer 3 en 4 in een 4, nummer 5 tot en met 8 in een 8)

Boegen
Vanuit de stuur gezien de achterste roeiers (nummers 1 en 2 in een 4, nummer 1 tot 4 in een 8).
De boeg (nummer 1) moet tijdens trainingen altijd een boeghesje aan.

Middenschip
Vanuit de stuur gezien de middelste roeiers (nummer 2 en 3 in een 4, nummer 3 tot en met 6 in een 8). Het middenschip staat bekend om hun ongetemde kracht.

Stuurtje
De stuurman of stuurvrouw van de boot. Hij/ zij geeft tijdens trainingen en wedstrijden de commando’s en bepaalt de route. Ook zorgt hij/zij voor oppeppende krachtige leuzen tijdens zware trainingen en natuurlijk op de wedstrijden zelf.

Tubben
Hierbij houdt een gedeelte van de roeiers, bijvoorbeeld de twee boegen, de boot recht door met hun blad enige druk op het water te geven. Hierdoor blijft de boot veel stabieler en is het makkelijker om oefeningen uit te voeren voor de overige roeiers.

Uitzetten
Zodra je wegvaart van het vlot zet je af aan de kant en hel je lichtjes over naar de andere zijde. Vervolgens zetten de twee roeiers die met hun blad aan de kant van het vlot zitten af aan de rand van het vlot.

Halen
Tegenovergestelde van strijken. Hierbij zet je het blad achter je in het water en haal je de hendel naar je toe.

Haaltjes
Roeien met de armen en lichtjes met de rug. Dit doe je om de kom uit te manoeuvreren, om aan te leggen of om te draaien. Haaltjes worden ook wel klapjes genoemd.

Strijken
Tegenovergestelde van halen. Hierbij zet je het blad voor in het water en duw je de hendel van je af. Hierdoor gaat de boot achteruit. Dit wordt gebruikt bij aanleggen, wegvaren en rondmaken.

Houden
Het remmen van de boot. Bij ‘houden’ houden de betreffende roeiers (bakboord, stuurboord of hele boot) op aangeven van de stuur hun blad verticaal in het water. Hierdoor ligt de boot relatief snel stil.

Spoelhaal
Een roeihaal waarbij enkel de roeibeweging wordt gemaakt zonder ook maar ergens in de haal kracht bij te zetten.

Light-haal
Wordt gebruikt om aan te leggen of om te herstellen na een krachtig opzetje. Een roeihaal op 40% van de kracht. Er zijn meerdere manieren om deze halen uit te leggen.

Medium-haal
Wordt gebruikt tijdens oefeningen of om niet op volle snelheid te manouvreren. Een roeihaal op 60% van de kracht.

Basishaal
Wordt gebruikt om langere afstanden af te leggen en tussen de trainingsoefeningen in. Een roeihaal op 80% van de kracht.

Strong-haal
Een roeihaal op 100% van de kracht.

3-op-10
Commando om een opzetje aan te geven. In een 3-op-10 wordt er in 3 halen in kracht gebouwd naar wedstrijdsnelheid, waarna 10 of meer krachtige halen gedaan worden. Daarna zakt men terug naar basishaal of naar lighthaal. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een 3-op-20 te doen, waarbij er 20 krachtige halen op het bouwen volgen.

Opgelet…
Signaal dat de roeiers bijna moeten stoppen met roeien. Wordt gevolgd door ‘bedankt’ of ‘laat lopen.’

Reupen
Veel te harde halen maken zonder echt snel vooruit te komen.

Taart
Een taart ontvang je als je eerste in de finale bent geworden op een competitiewedstrijd.

Blik
Een blik ontvang je als je eerste in de finale bent geworden op een wedstrijd voor wedstrijdroeiers. Dit lijkt tevens enigszins op een medaille zoals Olympische winnaars ook ontvangen.

Kribben
Een krib is een korte stenen dam in de rivierbedding, haaks op de zomerdijk. Tussen twee kribben in is de stroming relatief rustig, al kan de stroming nabij een krib verradelijk en gevaarlijk zijn.

Rijnaak
Vrachtschepen die over de Rijn varen. Houdt goed uw eigen wal en ga parallel aan de golven liggen die de rijnaak veroorzaakt. Dit zorgt ervoor dat de krachten op het frame van de boot miniem blijven en er tevens een minieme hoeveelheid water de boot in kan klotsen.

Botenbaas
Op Argo worden de boten verzorgd en onderhouden door de botenbaas: Adrie Brouwer. Mocht een boot stuk gevaren zijn tegen een vlot of op een ronddrijvende tak, dan repareert Adrie deze gebreken.

Vreetkist
Voedselpakket voor je hele ploeg tijdens wedstrijden en trainingsweekenden. Belangrijke items: bananen, mueslirepen, eierkoeken, appelstroop, koekjes, drinken en brood.